Кошик
582 відгуків
HouseTexnika
Фільтри
Ціна
Наявність
Контакти
Інтернет-магазин "House Texnika"менеджер
Мегадом, торговий центр, Толбухіна, 135, Одеса, Україна
+380 (50) 399-92-15
+380 (67) 714-45-58
+380 (50) 399-92-15
+380 (67) 714-45-58

Турки

Вибираючи посуд для приготування улюбленого напою, ми щоразу замислюємося, яка турка для кави краща? Простої відповіді на це питання, мабуть, немає. Багато залежить від особистих переваг і звичок, але є кілька характеристик, які необхідні.Самая хорошая турка для кофе

Гарна турка для кави — якою вона має бути?

Щоб визначити, яка турка краща, необхідно знати характеристики відповідного посуду для кави. Ось який вигляд має гарна турка.

  1. Конусоподібний форма.
  2. Товсте дно.
  3. Матеріал виготовлення має гарну теплопровідність.
  4. Співвідношення горловини та дна становить 1:2. Чим більша ця різниця, тим смачніша кава.
  5. Ручка з теплоізолювального матеріалу.
  6. Зручний обсяг.
  7. Простота експлуатації.
  8. Надійність у використанні.

Які турки максимально відповідають цьому ідеальному портрету?

Турка з якого матеріалу краща

Матеріал виготовлення — найважливіший параметр, за яким розрізняються сучасні джезви. Яка турка краща — мідна, керамічна, а, може, скляна?

Алюмінієва турка

Для її виготовлення використовуються різні марки харчових алюмінієвих сплавів. Посуд роблять методом промислового штампування.

Плюси

  • Легка. Алюмінієвий сплав належить до металів із малою вагою.
  • Дешева. Купити її можна за 200 рубів.
  • Надійна. Не б'ється й не ламається.
  • Проста в догляді. Не потребує особливих умов експлуатації.

Мінуси

  • Мінімальна різниця діаметрів шийки та дна. Навіть у найкращих зразках рідко дотримується необхідної пропорція 1:2. Це призводить до втрати аромату готового напою.
  • М'якість металу. Алюміній легко подряпати, погнути або залишити вм'ятину на корпусі турки.
  • Бюджетний дизайн. Турки з алюмінію навряд чи потішать якоюсь особливою вишуканістю.
  • Погана стійкість через невелику вагу.

Алюмінієва турка добра для приготування кави в похідних умовах.

Мідна (латунна) турка

Виготовляється зі сплавів міді, найчастіше — з латуні. У продажу можна знайти продукцію серійного та ручного виробництва. Турки з міді без домішки трапляються набагато рідше, тому що в чистому вигляді метал занадто швидко окиснюється, утворюючи небезпечні для людини сполуки. Але навіть стійкі до впливу води та повітря латунні джезви зсередини обов'язково покриваються харчовим оловом, щоб не допустити найменшого окиснення.

Плюси

  • Конусоподібна форма
  • Дотримання необхідних пропорцій дна та горловини. Тому піна, яка утворюється під час варіння, надійно закупорює вузьке горлечко. Так зберігаються аромат і смак напою.
  • Потовщене дно сприяє рівномірному прогріванню посудини та однорідної екстракції кавового порошку.
  • Надійність.
  • Міцність.
  • Естетичний зовнішній вигляд.
  • Порівняно доступна ціна. Мідну турку можна купити в межах 700-1000 рублів.

Мінуси

  • Потреба періодичної чищення мідної турки.
  • Стінки турки добре вбирають запахи, особливо, у разі тривалого використання.

Мідна турка є класичним зразком кавового посуду, що доводить свою ефективність за сотні років історії його експлуатації.

Керамічна (гляняна) турка

Роблять із суміші глини, іноді з додаванням пластифікаторів. Можна знайти глиняні турки кущарного та промислового виробництва, глазуровані або без захисного покриття.

Плюси

  • Екологічність.
  • Товсті стінки сприяють повільному, плавному нагріванню та рівномірній екстракції кавового порошку.
  • Різноманітність дизайнів.
  • Конусоподібний форма.
  • Вузьке горлечко та розширене дно з дотриманням необхідних пропорцій.

Мінуси

  • Крихкість.
  • Нестійкість до ударних навантажень.
  • Ціна вища, ніж у мідної й алюмінієвої.
  • Часто трапляється надмірне декорування, яке створює проблеми в повсякденному догляді.
  • Неглазуровані турки мають підвищену пористість, тому швидко вбирають фарбувальний пігмент і запахи.

Головною перевагою керамічної турки є її повна безпека й екологічність.

Скляна турка

Скляні джези стали виготовляти не так давно. Для них використовують боросилікатне скло, стійке до нагрівання. Роблять їх у фабричних умовах.

Плюси

  • Естетично привабливий зовнішній вигляд.
  • Можливість контролювати процес приготування кави.
  • Невисока ціна. Посуд об'ємом 500 мл можна купити за 350-550 рублів.
  • Простота догляду й експлуатації.
  • Універсальність застосування. У скляному ковші можна гріти воду, молоко, навіть готувати суп, якщо знадобиться.

Мінуси

  • Крихкість
  • Великі обсяги. Скляний посуд для кави зазвичай випускається місткістю від 0,5 л.
  • Занадто швидке закипання води. Необхідний ступінь екстракції кавового порошку досягається тільки в разі кип'ятіння кави в скляному посуді, а це руйнує аромат і смак напою.
  • Догляд від класичної форми. Занадто широка шийка сприяє втраті аромату та смаку під час варіння кави.

Скляна джезва має стильний та сучасний вигляд, але більше підходить як кухонний ківшик на всі випадки життя.

Срібна турка

Вироби зі срібла різної проби часто слугують подарункам або пам'ятним сувеніром. Їх виробляють у майстернях або на ювелірних заводах.

Плюси

  • Краса та витонченість.
  • Класична конусоподібна форма з вузьким горлечком.
  • Надійність.

Мінуси

  • Висока вартість.
  • Особливі умови експлуатації та необхідність регулярного чищення.
  • Висока декоративність. Не всі готові використовувати джезву вартістю від 25 тисяч рублів і вище, як побутовий прилад.
  • Занадто швидке нагрівання. Срібло має дуже високу теплопровідність, набагато вищу, ніж у міді та алюмінію, тому вода в такому посуді закипатиме занадто швидко, і кава буде водянистою.

Срібна турка — гарний і дорогий подарунок, елемент дизайну, але для практичного використання підходить мало.

Турка з неіржавкої сталі

Ще один продукт індустріального суспільства, виготовлений зі сталевого сплаву з додаванням хрому або цинку для того, щоб уникнути процесів окиснення металів. Джезва з неіржавкої сталі виготовляють заводським способом.

Плюси

  • Легкість.
  • Простота в догляді.
  • Міцність.
  • Низька ціна.
  • Надійність.

Мінуси

  • Широка шийка.
  • Рівні стінки й однакова товщина металу по всій поверхні, без потовщення дна. Через це занадто швидке закипання води, яке не дає повільної та рівномірної екстракції кавового порошку.
  • Великі об'єми — від 400 мл, але найчастіше випускається посуд на 500 і 750 мл.

Посуд із неіржавкої сталі тільки з люб'язності можна назвати туркою. Це сталевий ковшик — міцний, зручний і універсальний.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner