Кухонні комбайни — це спеціалізована побутова техніка, яка призначається для виконання більшості кулінарних процесів. Це обладнання стає абсолютно незамінним на професійних кухнях і часто купується для дому. Ці апарати чудово зарекомендували себе серед кулінарів завдяки суттєвому спрощенню процесу приготування їжі.
Кожна модель має індивідуальні технічні характеристики. Така техніка може виконувати різноманітну кількість кулінарних процесів. Зокрема, для побутового використання можна вибрати спрощені моделі з мінімальним набором функцій. Вони зможуть стати надійними помічниками кожної господині, справляючись із кулінарними процесами.
Прогресивніші моделі необхідні для експлуатації на кухнях у закладах громадського харчування. Їх основною перевагою є багатофункціональність. За допомогою такого обладнання можна нарізати овочі, вичавлювати з них і з фруктів сік, перекручувати м'ясо, перемелювати продукти тощо. Важливо, щоб продуктивності та потужності апарата було досить для виконання великого обсягу роботи.
Сучасні виробники виготовляють техніку цього виду в широкому асортименті. На основі головних конструкційних особливостей такої апаратури розроблена універсальна класифікація техніки такого типу: