Казан — це найсередовище середньоазійської кухні, її душу та головний інструмент. Без казана просто немислимо процес приготування плову та шурпи. Зручність казана така велика, що за тисячі років існування його в середньоазійській кухні створена безліч унікальних рецептів страв спеціально для приготування в ньому. Казан дуже зручний, у простий і дає можливість приготувати унікальні, чудові страви. Але спочатку казан потрібно правильно вибрати.
У нашому магазині продаються кілька типів казан.
а) Традиційної форми казани з тефлоновим покриттям. Дуже жаль, але цей варіант дуже довгий від ідеалу, адже це покриття від активного нагрівання швидко виходить із ладу, починає відшаровуватися й може потрапити в приготовану їжу, а це може бути харчовим отруєнням.
б) Казани округлої або довгастої форм зі спеціальною емаллю зсередини. Казаном у реальному сенсі цього слова вони не вважаються: ніжна емаль не переносить занадто інтенсивного перемішування шумівкою, згодом вона починає відколюватися.
с) Казанини алюмінієві: після приготування на поверхні такого казана утворюється стійка плівка, вона не дає металу можливість окиснюватися й потрапляти прямо в страву. Тому вкрай важливо не видаляти її, а дати трішки нарости. Казан з алюмінію ідеально підходить для електричних плит, на них він швидше розігрівається.
д) Китайський вок. Цей різновид казана круглої форми не годиться для приготування страв середньоазійської кухні, він передбачає абсолютно інший режим готування — швидке нагрівання на сильному вогні та обсмажування дрібних шматочків упродовж буквально декількох хвилин.
е) Казан чавунний – ідеальний варіант, він важкий, його потрібно прокачувати, зате він слугує вірою й правдою, а страви в такому посуді мають приємний смак і аромат.