Каструлі для кухні
Каструлі використовуються для приготування їжі на електричній або газовій плиті, а також для зберігання їжі.
Принцип роботи скороварки:
- Швидковарка складається з корпусу, у який встановлюється каструля або чаша, електричних нагрівальних елементів, приладів керування й герметично закривної кришки.
- Продукти в скороварці піддаються термічній обробці під високим тиском. Основний робочий клапан скидає пару у разі перевищення певного рівня тиску всередині пристрою, аварійний спрацьовує, якщо конструкція вийшла з ладу.
Принцип роботи пароварки:
- Резервуар, який міститься на корпусі блока керування, наповнюється водою. Нагрівальний елемент гріє воду, доводячи її до кипіння.
- Утворюється пара, яка проходить через дрібні дірочки в днищі форми з їжею. Через отвір у кришці він виходить, частина осідає конденсатом на стінках пристрою.
- Конденсат стікає в піддон, який запобігає його потраплянню в забруднену рідину.
Типи каструль
- Каструля. Класична глибока місткість круглої форми з невеликими ручками-петлями, що застосовується для тушкування та варіння продуктів.
- Скороварка. Вироби обладнані кришкою, яка щільно закривається. Каструля-скороварка забезпечує швидке приготування їжі, зберігає вітаміни та корисні речовини, що містяться в продуктах.
Мінус у тому, що за процесом незручно стежити. Під час приготування страв у скороварці треба дотримуватися запобіжних заходів.
- Пароварка. Ця модель складається з кількох ємностей, які пірамідально встановлюються одна на одну. У нижній частині пароварки накопичується жир і рідина, у верхній є продукти.
Під час готування зберігаються корисні властивості їжі, пароварка також застосовується для розморожування й розігрівання їжі.
- Вставка-пароварка. Складається з перфорованого днища круглої форми, стінок-пелюстків і знімних ніжок. Такі конструкції встановлюються на дно звичайної каструлі.
- Мантоварка. Ця каструля за зовнішнім виглядом схожа на пароварку, обладнана 3-4 ярусами, використовується для приготування мантів.
Класифікація за матеріалом:
- Чавунні. Призначені для густих страв, яким потрібна тривала тушкування: плова, рагу, тушкованого м'яса. Це екологічно чистий матеріал, нешкідливий для здоров'я, тому в чавунному посуді зберігаються й готові страви.
Вироби стійкі до механічних пошкоджень, але бояться падіння з висоти. Через перевищення вологи чавун може іржавіти, тому після миття посуд потрібно ретельно витирати насухо.
- Сталеві. Такі вироби екологічно чисті, легко миються, але використовувати для очищення абразивні засоби не рекомендується, вони можуть подряпати поверхню.
Сталеві каструлі довгий час зберігають естетичний вигляд, витримують перепади температури. Якщо допустити перегрівання посуду, то на стінках з'являться жовті плями, від сольових розчинів залишаються темні розводи.
- Алюмінієві. Мають високу теплопровідність, процес готування займає мало часу. Моделі з алюмінію не іржавіють, на стінках каструлі утворюється тонка оксидна плівка, тому їжа з металом не стикається.
Щоб не порушити захисний шар, користуйтеся м'якими губками.
- Керамічні. У таких каструлях добре готується рагу, каша, наваристі супи. Кераміка погано проводить тепло, тому повільно остигає.
Склокерамічні каструлі та моделі з вогнетривкого фарфору екологічно безпечні, стійкі до ударів і температурних перепадів. Мінус у тому, що посуд крихкий і може легко розбитися.
Характеристики каструль
- Розмір каструлі вимірюється по зовнішньому краю. Стандартний діаметр варіюється від 10 до 30 см.
- Об'єм — характеристика, що вказує на той обсяг продуктів, який можна використовувати для готування за один раз, водночас враховуються особливості приготування страви.
Ця величина залежить від діаметра та висоти посуду.
Щоб загасити птицю, м'ясо або овочі, достатньо каструлі об'ємом 2-3 літри, для приготування гарнірів, макаронів і супів знадобиться 3-4-літрова каструля, моделі в 5-6 літрів розраховані на великі сім'ї.
- Глибина (висота) — цей параметр важливий для зберігання каструлі, оскільки високі вироби часто не поміщаються в холодильнику, для готування цей показник не відіграє ролі.
- Товщина стін залежить від матеріалу, з якого виготовлена каструля. Для чавунних і емальованих виробів величина дорівнює 4,5 мм, для моделей із неіржавкої сталі — 0,5 мм.
Покриття каструль бувають:
- Тефлоновими. Практичні покриття завтовшки 3 мм, які захищають посуд від пригорання. Мінус виробів у тому, що у разі механічних пошкоджень (дряпинах, тріщинах) вони можуть втрачати свої антипригарні властивості.
За високих температур виділяються токсичні речовини. На таких каструлях не має бути металевих аксесуарів.
- Керамічними. Забезпечують рівномірне приготування продуктів. Матеріал міцний, але чутливий до впливів температурних перепадів, внаслідок чого на поверхні каструлі можуть з'явитися мікротріщини.
- Мармуровими. Матеріалом для каструль слугує литий алюміній, який має гарну теплопровідність. Такі каструлі забезпечують рівномірне прогрівання, тому скорочують час на приготування їжі.
Вироби витримують високі температури, не перегріваються, тому антипригарний шар не руйнується. Мармурове покриття не боїться тріщин і подряпин.
- Емальованими. Емаль вимагає ретельного догляду та дбайливого поводження, для очищення не можна використовувати абразивні засоби та жорсткі щітки. Розтріскування покриття під впливом високих температур призводить до корозії основи посуду.
Посуд без антипригарного покриття нагрівається повільно, але розігрівається до високих температур, довго зберігає тепло.
Такі каструлі не піддаються корозії, стійкі до впливу хімічних речовин, але іржавіють від постійної вологи та мають непривабливий вигляд.
Матеріали для кришки:
- Скло. Піддаються мийці абразивними засобами, стійкі до подряпин. Мінус матеріалу в тому, що він крихкий і може розбитися у разі необережної експлуатації. Кришки обладнуються бакелітовими ручками, за які можна братися голими руками.
- Метал. Високоміцна неіржавка сталь стійка до падінь і ударів, добре утримує тепло. Щоб не пошкодити захисну плівку на посуді, використовуйте м'які губки та засоби для чищення.
- Чугун. Такі кришки не піддаються механічним пошкодженням, підходять для зберігання готових страв. Чавун не терпить вологи, може іржавіти через неправильний догляд.
- Кераміка. Кришки крихкі, не витримують впливу високих температур; сумісні з мікрохвильовими печами, духовками, посудомийними машинами. Матеріал простий у догляді та очищенні.
- Дерево. Екологічний матеріал, який швидко вбирає вологу. Такі кришки можна використовувати для зберігання готової їжі. Дерев'яні вироби вимагають ретельного догляду.
Матеріали для ручок:
- Метал. Ручки великих розмірів менше нагріваються від конфорки. Матеріали стійкі до високих температур. Не рекомендується застосовувати ручки з металу в духовій шафі.
- Бакеліт. Виготовлені з термостійкої пластмаси, швидко нагріваються, не зісковзують і забезпечують зручне прихоплення. Витримують температуру до 150 градусів.
Під час використання посуду стежте, щоб ручки не опинилися в зоні нагрівання, це призведе до деформації.
- Чугун. Міцні, не піддаються механічним пошкодженням, протистоять ударам і високим температурам, під впливом вологи іржавіють.
- Кераміка. Зручні в очищенні, чутливі до перепадів температур, не надто міцні, добре поєднуються зі СВЧ і духовками.
Функції
- Шкала літражу — мірна шкала, яка вказує на обсяг продуктів або рідини, зручна для готування за рецептом.
- Отвір для пари розташовується на кришці виробу, видаляє пару під час готування їжі.
- Отвір для зливу розташований на верхньому краю каструлі, спрямовує рідину під час наливання в ємність. Є моделі, обладнані спеціальною фільтрувальною сіткою.
- Лійка для приправ — деталь, що встановлюється на ручку кришки каструлі, використовується для наливання олії, оцту, вина, з її допомогою забезпечується рівномірне подання рідких приправ у їжу.
- Знімні ручки — дають змогу використовувати каструлі в духовці, зручні під час транспортування та зберігання виробів.
- Сумісність з індукцією — передбачає можливість розігрівання та приготування їжі на індукційних плитах. Такий посуд виготовляють із матеріалів, які поглинають енергію магнітного поля.
- Використання в духовці — передбачає застосування каструль у духовій шафі під час готування їжі. Такі моделі виготовляються з термостійких матеріалів, обладнані короткими металевими ручками, без антипригарного покриття.
- Миття в посудомийці — функція, яка доступна більшості виробів за матеріалом і розміром.
- Кришка з термодатчиком — індикатор, який розміщений на кришці каструлі та вказує на внутрішню температуру. Такі вироби коштують дорожче, несумісні з духовками та посудомийними машинами.
- Багатошарове дно — покриття, що складається з трьох шарів: внутрішній виготовлений із матеріалів із високою теплопровідністю, два зовнішні — з основного матеріалу посуду.
Таке дно протидіє деформаціям і температурним перепадам, забезпечує рівномірне розігрівання та повільне охолодження виробів.
- Капсульне дно також складається з трьох шарів: неіржавка сталь — алюміній — неіржавка сталь. Є моделі, у яких як нижній шар використовується мідь.
- Вплавлене дно передбачає впресування металевої пластини між шарами неіржавкої сталі, які запобігають поява повітряних прошарків на дні каструлі.